Projektowanie dla klimatu
ul. Wczasowa 1, 89-606 Charzykowy
NANU Pracownia Architektoniczna (Lider Konsorcjum) Imaginer (Członek Konsorcjum), Architekci: Maciej Nagórski, Zbigniew Ligenza
PK Sp. z o.o.
7410
36003
2015
2018
Notera Hotel Spa powstał w Charzykowach leżących na terenie otuliny Parku Narodowego Bory Tucholskie. Wyjątkowa lokalizacja stała się punktem wyjściowym do stworzenia założeń ideowo-programowych hotelu zaproponowanych przez Inwestora o wysokiej świadomości ekologicznej i wpłynęła na sposób kształtowania architektury obiektu, na rodzaj przyjętych rozwiązań techniczno- instalacyjnych oraz materiałów wykończeniowych. Podstawowym założeniem było stworzenie obiektu przyjaznego gościom, otoczeniu i środowisku w każdym możliwym aspekcie. Sposób kształtowania bryły oraz elewacji miał na celu jak najmniej inwazyjne wkomponowanie obiektu w linię brzegową widoczną od strony jeziora i zapewnienie optymalnego widoku gościom. Skrzydła mieszkalne w formie litery V naturalnie ograniczają widok do przedpola budynku zapewniając fantastyczny widok gościom i intymność okolicznym zabudowaniom. Wybór naturalnych materiałów elewacyjnych również został podyktowany troską o wpisanie się w kontekst miejsca.
Głównym założeniem projektowym było stworzenie obiektu w minimalnym stopniu wpływającym na środowisko naturalne. Fasady budynku wykonano z drewna sosnowego oraz łupka naturalnego. Wnętrza części ogólnodostępnych są doświetlone światłem dziennym dzięki dwóm atriom zwieńczonym dużymi świetlikami. Dzięki żaluzjom i balkonom zredukowano przegrzewanie pokoi i czas działania klimatyzacji. Teren zagospodarowano roślinnością lokalną niewymagającą intensywnej pielęgnacji. W budynku zastosowano m.in. pompy ciepła z gruntowym wymiennikiem ciepła, odzysk wody deszczowej, odzysk ciepła z wody basenowej Rozwiązania proekologiczne nie zostały ograniczone do rozwiązań architektonicznych i instalacyjnych, ale zostały także wdrożone w codzienne zasady funkcjonowania hotelu. tj. wyposażenie obiektu w ładowarkę samochodów z napędem elektrycznym, stosowanie produktów ekologicznych, segregacja śmieci na poziomie pokoju hotelowego, wspieranie lokalnych dostawców czy proekologiczne działania edukacyjne.